top of page

POKYNY PRO MĚSÍC PURUŠÓTAMA

Aktualizováno: 16. 10. 2020

Shrnutí přednášky o významu měsíce Puruṣottama od Jeho Božské Milosti Šríly Bhakti Ballabhy Tírthy Góswámího Maharádže, Prezidenta-áčárji Šrí Čaitanja Gaudíja Mathu a zakladatele GOKULu.

Podle našeho kalendáře se vkládá každé tři roky jeden měsíc. Je to proto, aby se sladil lunární měsíc (Čandra-más) se solárním (Saur-más). Tento vložený měsíc je známý jako Puruṣottama a technicky je jde o interkalární měsíc. Puruṣottama je nejpříznivějším měsícem pro bhakti-sádhanu. Pokud se v tomto měsíci oddáváme oddané praxi, mohou být prominuty i naše aparádhy (přestupky). Adhišhthatou (vládnoucím božstvem) pro tento nejposvátnější měsíc je samotný Bhagaván Šrí Purušótama (Šrí Krišna). Ze všech měsíců, je tak tento měsíc nejoblíbenějším měsícem Nejvyššího Pána Šrí Krišny. Sádhana vykonaná v tomto měsíci přinese mnohonásobný výsledek. Podle našich písem stojí na pozadí všeho vědomí, příkladem je Slunce, jemuž vládne bůh Slunce, Měsíc, jemuž vládne bůh Měsíce a Šrímatí Ganga Déví, která je vládnoucím božstvem řeky Gangy. Podobně má i měsíc Puruṣottama své vládnoucí božstvo.

Zosobněné božstvo tohoto měsíce jednoho dne v depresi ze své neužitečnosti předstoupilo před Pána Nárájana. Tato událost je popsána v písmech. Přišlo před Nárájana a zeptalo se: „Jaký přestupek jsem spáchala? Během mého období nikdo nevykonává zbožné činnosti. Proč?“ Pán Nárájan ji poslal za Šrí Krišnou: „Pojď se mnou, zavedu tě k Pánu Krišnovi.“ Když k Němu přišli, Pán Krišna řekl: „Jsem Purušótama a nemohu být pochopen smrtelníky tohoto světa. Nemohou mne pochopit svým mentálním porozuměním a smyslovými orgány, protože Já jsem zcela mimo ně.“ Krišna vysvětlil: „Tento vložený měsíc je jako Já. Nemohu být pochopen podmíněnými dušemi tohoto světa a jsem svrchovaně nadřazen Brahmanu i Paramátmě, proto jsem označen za Purušótamu. A ty jsi se mnou identická. Jsi nejposvátnější měsíc. Pokud kdokoli dodrží vratu (slib odříkání) v průběhu tvého období, může tím získat vše. Pokud to dodržuje v souladu s pokyny písem, je to ještě příznivější než Kártik-vrata, nejposvátnější měsíc. Budou tě tedy znát pod jménem Puruṣottama.

Pán vesmíru, Šrí Džaganát Dév je také znám jako Purušótam, Purí je známé jako Purušótam Dhám. Šrí Čaitanja Maháprabhu zpívával Šrí Džaganáta áštaku, osm veršů o slávě Džaganáta v Purí. Můžeme tedy v tomto měsíci Puruṣottama také recitovat tu samou Šrí Džaganáta áštaku. Dodržujte celý měsíc totéž jako během kártiku, tedy půst od rajčat, baklažánů, sezamových a hořčičných semínek, sezamového a hořčičného oleje, medu a urad dálu. Ráno bychom si měli číst o slávě Purušótama-vrata z děl Šrí Bhaktivinóda Thákura, denně odpoledne recitovat Šrí Džaganáta áštaku a Čauragraganja Purušaštaku a provádět tichou džapu sloky dle pokynů Kaundija Muniho:

Goverdhana-Dharam Vande Gopalam Goparupinam, Gokulotsavameeshaanam Govindam Gopikapriyam.

Večer pak Díp-dan (obětovat lampičku s čistým ghí) před Višnu-mandirem (chrámem Pána Višnua, Krišny nebo Rámy nebo kohokoli z Dásavatárů) a nakonec v noci číst 40 slok Brahmastávy ze Šrímad Bhágavatamu, 14. kapitoly 10. zpěvu.

vande navaghana-syam dvibhujam murlidharam pitambardharam devam saradham purusottamam

"Vzdávám své poklony Navaganašjámovi (Krišnovi, jenž má barvu čerstvého dešťového mraku), který drží v rukách flétnu. Uctívám Purušótamu, který je tak krásný v svém žlutém šatu (pitambara).“ Oddaní se zaměřují na uctívání Nejvyššího Pána nasloucháním, zpíváním a vzpomínáním jména, podoby, zábav a vlastností Šrí Krišny ve dne v noci pouze pro duchovní prospěch. Správně chápou, že jakákoli tendence k hmotnému prospěchu jistě odvrátí jejich mysl, proto dodržují tuto vratu nasloucháním o Krišnovi, zpíváním mahámantry a přijímáním prasádam. Šríla Bhaktivinód Thákur doporuč

uje následovat tuto cestu.


24 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

VYSVĚTLENÍ MAHÁMANTRY

Ó Krišno! Umožni mi prosím vychutnat si Tvé transcendentální jméno, podobu, vlastnosti, zábavy a podobně.

bottom of page