top of page

Jeho Svátost Šrí Bhakti Vičar Višnu Svámí Maharádž




Jeho Svátost Šrí Višnu Maharádž je neskutečným zdrojem milosti. Jeho příchod na tento svět se odehrál ve velké vaišnavské rodině. Maharádžův otec, Šrí Prémdásdží a matka Šrímatí Džasoli Déví byli žáky Jeho Božské Milosti Šríly Bhakti Dajity Mádhavy Gósvámího Maharádže. Oddanost otce se vryla do mysli dítěte a převládající sklon dítěte sloužit Pánu Krišnovi byl rozvíjen matčinou kultivovanou výchovou. 

Himálaj byl  pokryt sněhem, když nadešel příznivý okamžik příchodu obdivuhodného vaišnavy na tento svět. Byl 28. listopad 1962 a v malé vesnici Sabli-khtli v okrese Pauri Gharwal se v půl deváté ráno zjevil Šrí Bhakti Vičar Višnu Maharádž. Rodiče dali malému dítěti jméno Čandrašékhar. 

Během studií na bakaláře přírodních věd navštívil město Čandígarh, kde došlo k jeho předurčenému příznivému setkání s Šrílou B. S. Niskinčan Maharádžem. Maharádžova prostota a oddanost mladého muže okouzlila a tento okamžik přinesl zvrat v jeho životě. Právě  v tom okamžiku s etotiž rozhodl odevzdat celý svůj život lotosovým nohám svého gurudéva. 

V Džammú ho v roce 1982 jeho duchovní mistr, Jeho Božská Milost Šríla Bhakti Ballabh Tírtha Gósvámí Maharádž, požehnal udělením harinám zasvěcení a on později přijal absolutní útočiště u Jeho lotosových nohou. V roce 1983 přijal od něho zasvěcení v Šrí Čaitanja Gaudíja Mathu v Čandígarhu. Gurudév mu požehnal udělením nového jména, Čidghananad Dás Brahmačárí. A byl to opět Jeho Božská Milost Šríla Bhakti Ballabh Tírtha G=svámí, kdo mu v Májápuru v Západním Bengálsku požehnal v roce 2001 udělením sannjás dikši a dal mu duchovní jméno Bhakti Vičar Višnu. 

Šrí Maharádž byl svému duchovnímu učiteli velice drahý a stejně drahý byl i svým duchovním bratrům. Někteří oddaní dokonce opěvovali vztah Jeho Božské Milosti Šríly Bhakti Ballabh Tírthy Gósvámího a Šrí B. V. Maharádže jako vztah krávy k svému telátku, k čemuž přispěla náklonnost, kterou od svého duchovního učitele získal. Giridhári Panda z Góvardhanu říkal Šrí B. V. Višnu Maharádžovi Hanumán, protože vztah gurudévy a mahárádže připomínal vzta mezi Pánem Rámou a Hanumánem. Šrí Maharádž měl k svému gurudévovi podobně obrovský vztah, jako měl Hanumán k Pánu Rámovi. 

Vždy se podřídil příkazům a pokynům svého gurudéva. Principy a učení jeho duchovního učitele ho vždy vedly na jeho cestě oddanosti. Jeho odhodlání sloužit gurudévovi bylo neskutečné. S velkou upřímností a oddaností vždy následoval pokyny Šríly Gurudévy.  

V současné době je jedinou osobností Šrí Čatanja Gaudíja Mathu snažící se naplnit vnitřní touhu Šríly Guru Maharádže kázat v západních zemích. Pod dohledem Šríly Višnu Maharádžem vzkvétá spousta malých i velkých projektů, například Braj Mandala Parikrama, Navadvíp Dhám Parikrama a mnoho dalších.  

Šrí Čaitanja Gaudíja Math ocenil příznivé vlastnosti skutečného vaišnavy, jimiž Maharádž oplývá, proo mu svěřil zodpovědnost být generálním tajemníkem celé organizace, Maharádž se od té doby usilovně věnuje učení a šíření poselství Šrí Čaitanji Maháprabhua, následováním v šlépějích svého duchovího učitele a Jeho Božské Milosti Šríly Bhaktisiddhanty Sarasvatího Thákura Prabhupády. Jezdí přednášet po celém světě.  

32 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page